Mladí lidé v politických stranách a participace mladých lidí na veřejném životě v ČR - Dubová, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se věnuje tématu politické participace mladých lidí. Především se zabývá mladými lidmi, kteří se politicky angažují v Jihočeském kraji. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou nejprve představeny některé z vybraných definic politické participace. Zabývám se možnými formami politické participace, a to jak konvenčními, tak nekonvenčními. Práce dále seznamuje s aktivitami, kterými podle různých výzkumů mladí lidé tráví volný čas. Následně je popsán vztah mladých (ve věku od 18 do 35 let) lidí k politice. Jsou představeny i možné příčiny nezájmu mladých lidí o veřejné dění. V této části je věnována pozornost aktivní i pasivní volební účasti. Následně se teoretická část věnuje vybraným determinantům politické participace. V praktické části jsou představeny závěry výzkumu politické participace mladých lidí v Jihočeském kraji. Cílem výzkumu bylo pomocí rozhovorů zjistit, jaké jsou zkušenosti mladých politických kandidátů. Objevit, co mladé lidi motivuje k zájmu o veřejné dění a jakým případným překážkám museli čelit.
Young people in political parties and participation of young people in public life in the Czech Republic
Keywords: politická participace; politika; mladí lidé; veřejné dění; politická strana; mládežnická organizace; zájem o politiku; political participation; politics; young people; public events; political party; youth organization; interest in politics