Pohled na třídní klima v souvislosti se žákem s chronickým onemocněním - Dušková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou žáka s chronickým onemocněním a jeho vlivem na třídní klima. V teoretické části jsou zpracovány charakteristiky vybraných chronických onemocnění, dále základní informace o onemocnění v souvislosti s psychikou. Navazuje školní legislativa týkající se žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, téma školní třídy jako sociální skupiny a také základní informace týkající se klimatu třídy. V praktické části jsou zpracovány rozhovory s chronicky nemocnými žáky, jejich třídními učiteli a dotazníky, které vyplňovali spolužáci žáka s onemocněním. Výzkumné šetření se zaměřuje především na pocity žáka s chronickým onemocněním ve školním prostředí, postoje učitele k nemocnému žákovi a jeho dopadem na vzájemné vztahy v třídním kolektivu. Žáci s chronickým onemocněním, kteří se zúčastnili našeho výzkumného šetření nemají problém se začleněním se do třídního kolektivu.
The perspective of the classroom climate regarding a child suffeing from a chronic illness
Keywords: chronické onemocnění; diabetes mellitus I. typu; cystická fibróza; psychický stav; učitel; žák; sociální role; třídní klima; speciální vzdělávací potřeby; chronic disease; type 1 diabetes mellitus; cystic fibrosis; psyche; teacher; pupil; social role; class climate special educational needs