Výuka výchovy k občanství a základů společenských věd během pandemie covid-19 - Židoň, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2023)
Celý svět mezi lety 2020 a 2021 řešil koronavirovou pandemii, která měla velký dopad i na školství. Bezprecedentní množství žáků a studentů se ocitlo v distanční výuce, na kterou nebyli připraveni. Cílem této práce je zjistit, jaký vliv mělo distanční vzdělávání na výuku výchovy k občanství a základů společenských věd. V úvodu práce bude rozebrán koncept klíčových kompetencí a podrobena analýze bude i kvalita výuky občanské výchovy a základů společenských věd během klasické prezenční výuky. V další části práce bude detailně rozebrán průběh pandemie v České republice a její dopad na celou vzdělávací soustavu. V závěrečné části práce se autor bude snažit odpovědět na otázku, zda je možné plnohodnotně vyučovat tyto předměty během distanční výuky a bude zjišťovat zkušenosti z distanční výuky učitelů těchto předmětů v Českých Budějovicích.
Teaching of civics and social sciences during the covid-19 pandemic
Keywords: koronavirus; covid-19; občanská výchova; základy společenských věd; distanční výuka; kompetence; formy a metody výuky; coronavirus; covid-19; civics; social sciences; distance learning; competences; forms and methods of teaching