MUDr. Emil Flusser - dětský lékař jako posel humanity. Příspěvek ke studiu židovské intelektuality v první polovině 20. století. - Löwová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná diplomová práce se zabývá osobností českobudějovického lékaře MUDr. Emila Flussera a snaží se historicko-antropologickou metodou o proniknutí do jeho myšlenkového světa. Na základě rozboru jeho dvou děl (Křičící kojenec, Válka jako nemoc) a na základě zkoumání dochovaných pramenů (dobový tisk, vlastní texty lékaře) je MUDr. Emil Flusser jako židovský lékař hovořící německým jazykem zasazen jak do českého, tak do německého kulturního prostředí v Českých Budějovicích. Práce nepojednává pouze o povolání lékaře, nýbrž její největší část je věnována válce a boji proti ní. Jelikož se MUDr. Emil Flusser znal s významnými osobnostmi, jakými byli Albert Einstein nebo Karl Kraus, pokusila jsem se na základě studie dobové literatury o rekonstrukci jejich chápání světa před vypuknutím druhé světové války.
Dr. Emil Flusser - pediatrician as the humanity carrier. Contribution to study of the Jewish intelectuality in the first half of the twentieth century.
Keywords: židovští lékaři; první světová válka 1914-1918; druhá světová válka 1939-1945; pacifismus; nacismus; holocaust 1939-45.; Jewish physicians; World War 1914-1918; World War 1939-1945; pacifism; Nazism; holocaust 1939-45.