Výuka tématu rasismus v předmětu výchova k občanství na 2. stupni ZŠ - Sklenářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá tématem rasismus ve vyučování v předmětu výchova k občanství na 2. stupni základní školy. V teoretické části je popsána problematika rasismu v průběhu historie, rasistické teorie, ideologie a současná situace extrémistických hnutí v České republice. Praktická část je zaměřena na didaktické zpracování tématu rasismus a jeho výuku na 2. stupni základních škol. Téma je vyučováno na základních školách v Českých Budějovicích, na ZŠ J. Š. Baara, ZŠ L. Kuby, ZŠ Máj 1. V rámci výuky jsou ověřovány tyto hypotézy: 1. Znají žáci pojem rasismus a umí jej definovat? 2. Mají žáci předsudky vůči jiným rasám? Cílem diplomové práce je zjistit, jak žáci vnímají rasismus a jaký mají vztah k ostatním rasám.
Education of the topic racism in the subject upbringing to citizenship at the second degree of elementary school
Keywords: rasismus; historie rasismu; rasové teorie a ideologie; antisemitismus; předsudky; didaktika; racism; history of racism; racial theories and ideologies; antisemitism; prejudice; didactics