Typická etická dilemata terénních sociálních pracovníků vybraného zařízení pracujících s lidmi s duševním onemocněním - Severová, Simona (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je představní několika kazuistik, v rámci kterých se terénní sociální pracovníci potýkají s etickými dilematy, které jim práce s lidmi s duševním onemocněním přináší. Úkolem této práce je tedy v rámci několika kazuistik popsat a shrnout vzniklá dilemata, na které jsou aplikovány dvě etické teorie. Jedná se o deontologii a utilitarismus. Práce je členěna do pěti kapitol, ve kterých mimo jiné popisuji duševní onemocnění, sociální práci potažmo terénní sociální práci s lidmi s duševním onemocněním a její specifika. Další kapitoly jsou věnovány etice a etickým aspektům sociální práce potažmo terénní sociální práce a dilematům vznikajícím terénním sociálním pracovníkům ve vybraném zařízení. K jednotlivým dilematům jsou uvedeny podrobné kazuistiky, které jsou jakýmsi průvodcem ke vzniklým dilematům. V závěru práce dochází k samotnému rozboru dilemat pomocí etických teorií.
Typical ethical dilemmas Social Workers selected device working with people with mental illness
Keywords: Duševní onemocnění; sociální práce s lidmi s duševním onemocněním; etika a etické aspekty sociální práce; dilemata při práci s lidmi s duševním onemocněním.; Mental illness; social work with people with a mental illness; moral and ethical aspects of social work; dilemmas when working with people with a mental illness.