Srovnání užitkovosti vybraných populací dvou plemen králíků - Poustka, Milan (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce bylo srovnat užitkové vlastnosti vybraných populací dvou plemen králíků moravský modrý (Mm) a holandský králík (Ho), tedy velkého a malého plemene. Sledovány byly jak produkční znaky (přírůstek, jatečná výtěžnost), tak reprodukční znaky (průměrný počet mláďat, počet všech narozených, z toho živě a mrtvě narozených a počet odstavených mláďat, schopnost zabřezávání, mléčnost). Sledovány byly populace od každého plemene o výběrové základně 68 vrhů moravského modrého a 84 vrhů holandského králíka. Oba chovy jsou uznány v Českém svazu chovatelů jako plemenné a klubové chovy králíků. Přírůstek byl sledován v pravidelných intervalech od narození až do ukončení výkrmu, tj. do 8 měsíců věku u moravského modrého a 6 měsíců věku u Holandského králíka. Výsledky byly porovnány s přírůstky uvedenými ve vzorníku plemen. Pro vyhodnocení mléčnosti byl každý vrh vážen ve 2 a 21 dnech. Pro porovnání reprodukčních znaků byla u obou populací sledována četnost vrhu, celková natalita a mortalita mláďat a počet odchovaných mláďat. Zjištěné hodnoty byly porovnány mezi oběma plemeny a zhodnoceny v závislosti na přírůstku živé hmoty a dobou výkrmu. Jatečná výtěžnost byla provedena podle klasického postupu u vybraných jedinců při průměrné živé hmotnosti a při průměrném věku dosažení porážkové hmotnosti. Z výsledků jsou patrné znatelně vyšší přírůstky po celou dobu růstu v chovu holandského králíka, než požaduje standard ze vzorníku plemen. Moravský modrý vykazoval nižší průměrné přírůstky v prvních 5 měsících věku oproti standardu. Průměrný počet mláďat ve vrhu byl zjištěn 6,3 kusu Mm a 6,48 kusu Ho. Naopak úspěšnost připouštění a celková natalita mláďat vykazovala lepší výsledky u Mm. Dále byla zjištěna lepší mléčnost u Mm a to 3985,4 g oproti 2582,2 g u Ho, což je dáno především velikostí plemene. Jatečným rozborem byla zjištěna výtěžnost 56,1 % u Mm a 62,4 % u Ho, to je hodnota přibližující se masným plemenům, avšak při nižší produkci masa. Celkovým shrnutím dosažených výsledků byla zjištěna větší produkce živé hmoty u Mm ovšem za předpokladu vyšších nároků na prostor ustájení a větší krmivové základny. Jeho potomstvo poskytuje větší potenciál růstu a v některých ohledech lepších reprodukčních vlastností. Oproti tomu Ho dosahoval paradoxně vyššího počtu mláďat ve vrhu a větší jatečnou výtěžností s nepochybně kvalitnějším masem. Výsledky práce mohou být přínosem pro začínající chovatele při výběru plemene i stávajícím chovatelům těchto plemen při snaze o zdokonalení jejich předností a odstranění jejich nedostatků.
Performance comparison of selected populations of two breeds of rabitts
Keywords: užitkovost; přírůstek; mléčnost; jatečná výtěžnost; plemeno; performance; growth; milkiness; carcass yield; breed