Obtíže gastrointestinálního traktu v graviditě - Blahotová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá gastrointestinálními obtížemi v těhotenství. Těhotné ženy nejčastěji obtěžuje pálení žáhy, nadměrné slinění, nauzea, zvracení, nadýmání a zácpa. Obtíže GIT v těhotenství zapříčiňují změny v těhotenském organismu. K těmto změnám patří zvýšená hladina progesteronu, estrogenu, hCG a v neposlední řadě rostoucí děloha. V těle těhotné ženy dochází k relaxaci hladké svaloviny, snížení peristaltiky střev a motility žaludku, zadržování vody, proliferaci slinných žláz, změně metabolismu glukózy a citlivosti na inzulín. Rostoucí děloha pak způsobuje vysoký stav bránice, změnu polohy žaludku a střev, zvýšení nitrobřišního tlaku a tlak na venózní systém. Souhrou všech těchto faktorů dochází často k výše zmíněným GIT obtížím. V dnešní době je známo mnoho způsobů, jak těhotenským obtížím GIT předcházet nebo je alespoň zmírnit. Edukace v oblasti zdravého životního stylu včetně zdravé výživy a vhodné pohybové aktivity může těhotným ženám od GIT potíží ulevit. Je vhodné volit dobře stravitelné, nekořeněné potraviny, které nejlépe upravujeme vařením ve vodě nebo na páře, pokud se nekonzumují zasyrova. Do jídelníčku těhotné ženy by se mělo zařadit alespoň pět porcí ovoce a zeleniny každý den a doplnit jej 2 - 3 litry neperlivé a neslazené vody. Pokud těhotnou ženu trápí některá z obtíží GIT, měla by se skladba potravin upravit právě podle jejích příznaků. Pravidelná pohybová aktivita také pomáhá předcházet a zmírňovat prožívání GIT obtíží v těhotenství. Pokud jsou projevy potíží GIT výrazné a nedaří se je konzervativně eliminovat, jsou k dostání různé přípravky a léky ať na předpis nebo volně prodejné, které se mohou užívat i v těhotenství. Vzhledem k častému výskytu obtíží GIT v těhotenství by měla umět porodní asistentka těhotnou ženu vhodně edukovat. Tato bakalářská práce má za úkol zjistit, jaké obtíže GIT těhotné ženy sužují nejčastěji. Dalším cílem práce bylo zmapovat, jak těhotné ženy řeší obtíže gastrointestinálního traktu a kdo jim poskytuje účinnou pomoc při těchto potížích. Dále tato bakalářská práce zjišťuje, jaké ošetřovatelské intervence porodní asistentky doporučují těhotným ženám. Bakalářská práce odhaluje nedostatky v informovanosti těhotných žen o možnostech prevence GIT obtíží v těhotenství a jejich možném řešení nebo alespoň jejich zmírnění, ačkoliv práce ukazuje na dobrou teoretickou připravenost porodních asistentek ohledně řešení GIT obtíží.
Difficulties of Gastrointestinal tract during pregnancy
Keywords: Gastrointestinální trakt; těhotenství; porodní asistentka; těhotná žena.; Gastrointestinal tract; pregnancy; midwife; pregnant woman.