Tolerance jiker vybraných druhů ryb k antimykotickým koupelím - Raška, Karel (Jihočeská univerzita, 2011)
U jiker kapra obecného (Cyprinus carpio), sumce velkého (Silurus glanis), lína obecného (Tinca tinca) a parmy obecné (Barbus barbus) byly testovány antimykotické přípravky Jodisol a Aquahum. U jiker sumečka afrického (Clarias gariepinus), známého též pod názvem keříčkovec červenolemý, byl testován kromě přípravku Aquahum i přípravek Primrose. K vlastním pokusům byly použity jikry získané z umělého výtěru. Testy byly prováděny v laboratorních podmínkách. Délka koupelí byla 5 minut. Inkubace jiker probíhala na miskách při průměrných teplotách vody u kapra 22,87 ? 1,38 (min. 20,5; max. 23,8) °C, u sumce 24,03 ? 2,12 (min. 20,4; max. 25,5) °C, u lína 20,40 ? 2,13 (min. 18,0; max. 22,5) °C, u parmy 16,8 ? 0,95 (min. 14,5; max. 18) °C a u sumečka 22,50 ? 0,35 (min. 22,0; max. 23,0) °C. Největší líhnivosti při použití Jodisolu bylo dosaženo u kapra s koncentracemi 1 ? 10 ml?l-1, u sumce 1 ml?l-1, u lína 20 ml?l-1 a u parmy 50 ml?l-1. Při použití přípravku Aquahum bylo dosaženo nejvyšší líhnivosti u kapra s koncentrací 1 ml?l-1, u sumce 0,1 ml?l-1, u lína 2 ml?l-1 a u parmy při koncentraci 0,1 a 2 ml?l-1. Trvalý preparát Aquahum o koncentraci 0,05 ml?l-1 se nejlépe osvědčil u sumce. Preparát Primrose použitý u sumečka dosahoval nejlepších výsledků u koncentrace 0,0033 a 0,01 ml?l-1. Přípravek Aquahum lze doporučit pro koupele parmy a kapra. Jodisol se dobře osvědčil u pokusu s línem a sumcem. Pro sumečka afrického se nejlépe osvědčil přípravek Primrose.
The Tolerance of Selected Species Fish Eggs to the Antifungal Baths
Keywords: dezinfekce; jikry; Jodisol; Aquahum; Primrose; disinfection; fish eggs; Jodisol; Aquahum; Primrose