Ultrastrukturní změny lidských neuronálních buněk po infekci virem klíšťové encefalitidy - Tesařová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Virus klíštové encefalitidy (KE)je závažným patogenem, který způsobuje až 10.000 lidských infekcí v různých oblastech Evropy a Asie. Infekce buněk CNS hostitele virem KE vede k histopatologickým změnám, které byly zkoumány na ultrastrukturní úrovni pomocí elektronové mikroskopie. U lidských neuroblastů infikovaných virem KE byl studován intracelulární vývoj viru (replikace a maturace) uvnitř buněčné cytoplazmy. Neuroblasty byly zpracovány pomocí dvou rozdílných metod přípravy pro transmisní elektronovou mikroskopii (TEM): 1.chemickou cestou-fixace 2,5%glutaraldehydem; 2. kryofixací pomocí rychlého mražení tekutým dusíkem za vysokého tlaku, HPF). Metoda kryofixace výrazně zlepšila zachování ultrastruktury buněčných organel a membrán v porovnání s chemickou cestou přípravy (pozorované známky extrakce buněčného materiálu a agregační artefakty). Během vývoje viru KE se viriony vyskytovaly zpočátku uvnitř zvětšených cisteren RER, později se objevovaly v přechodném kompartmentu ERGIC-volně v cytoplazmě nebo v asociaci s mikrotubulárními vlákny, cisternách GA a trans-GA. Z pozorovaných výsledků vývoje viru KE uvnitř buněčné cytolazmy neuroblastů nemůžeme tedy proces maturace viru KE jednoznačně řadit k cis nebo trans typu. Morfologické změny projevující se na povrchu neuroblastů po infekci virem KE byly také studovány pomocí skenovací elektronové mikroskopie (SEM). Pomocí topografického kontrastu sekundárními elektrony byly zaznamenány povrchové a tvarové změny buněk, které můžeme shrnout do tzv. cytopatického efektu (CPE) produkovaného virem KE.
Ultrastructural changes in human neural cells after infection with tick-borne encephalitis
Keywords: Viru klíšťové encefalitidy; HPF; TEM; SEM; CPE; ultrastrukturní změny; TBEV