Problematika kosmetických přípravků pro děti na českém trhu - Lisá, Diana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se věnuje problematice dětských kosmetických přípravků dostupných na českém trhu. Cílem práce bylo zjistit, zda kosmetické přípravky pro děti obsahují látky, které svými nežádoucími účinky poškozují zdraví. Byly zvoleny tyto výzkumné otázky: Ohrožuje dětská kosmetika zdraví dětí? Je rozdíl z pohledu ohrožení zdraví nežádoucími látkami z běžné kosmetiky a přírodní kosmetiky? Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá historickým vývojem kosmetiky, zaměřuje se na kožní choroby, které mají mnohdy příčinu v kosmetických produktech, dále také vymezuje kosmetické pojmy, kosmetickou legislativu a zkoumá rozdíly v běžné a přírodní kosmetice. V praktické části se věnuji složení přípravků na dětskou pokožku a obsahu škodlivých látek v nich. Pomocí kvantitativního šetření prostřednictvím dotazníků u rodičů dětí byla získána data informovanosti o problematice dětské kosmetiky. Výstupním hodnocením vyplývajícím z mého výzkumu je nízká informovanost respondentů o certifikované přírodní kosmetice, malý zájem o složení dětské kosmetiky a nedostatečná edukace o škodlivinách obsažených v dětských kosmetických produktech. Z výzkumu také vyplynulo, že 45 % rodičů zaznamenalo nežádoucí účinky kosmetických přípravků na pokožce svého dítěte.
Problems of cosmetic products for children on the Czech market
Keywords: kosmetika; přírodní kosmetika; dítě; kožní choroby; certifikace; cosmetics; natural cosmetics; child; skin diseases; certification