Snižují huminové látky toxicitu dusitanů pro ryby? - Vaněček, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo ověřit hypotézu, zda huminové látky snižují toxicitu dusitanů pro ryby. V laboratorních podmínkách byly provedeny testy akutní toxicity na akvarijních rybách daniu pruhovaném (Danio rerio) a živorodce duhové (Poecilia reticulata). Ryby byly vystavovány dusitanům za přítomnosti či nepřítomnosti huminové látky HS 1500. Dusitany byly dávkovány ve formě NaNO2. Zdrojem huminové látky (HS 1500) byl přípravek značky Dupla Cur (výrobce Dohse Aquaristik KG). Přípravek byl testován ve dvou různých koncentracích: 0,5 ml.l-1 a 1 ml.l-1. Testy toxicity byly prováděny podle normy ČSN EN ISO 7346-2. Na základě mortality zjištěné v testech akutní toxicity byly vypočítány hodnoty 96hLC50 dusitanu sodného za přítomnosti či nepřítomnosti testovaného přípravku Dupla Cur pro jednotlivé druhy ryb. Testy na daniu pruhovaném prokázály pozitivní vliv přípravku Dupla Cur v koncentraci 0,5 ml.l-1 na snižování toxicity dusitanů. Hodnota 96hLC50 byla v tomto případě o 73 % vyšší než hodnota zjištěná bez přídavku testovaného přípravku. V koncentraci 1 ml.l-1 přípravku však již výrazný pozitivní vliv zjištěn nebyl. V testech na živorodce duhové vliv přípravku Dupla Cur na toxicitu dusitanu sodného pozorován nebyl. Testovaná huminová látka nepůsobí stejně na všechny druhy ryb. Účinek závisí i na její koncentraci ve vodě.
Do humic substances reduce nitrite toxicity to fish?
Keywords: Danio rerio; Poecilia reticulata; 96hLC50; testy akutní toxicity; Danio rerio; Poecilia reticulata; 96hLC50; acute toxicity tests