Monitorace hemodynamiky na anesteziologicko resuscitačním oddělení - Zmeškalová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Monitorace hemodynamiky slouží ke sledování a vyhodnocování údajů z kardiovaskulárního systému pacienta, pomocí nejrůznější techniky. Na anesteziologicko resuscitačním oddělení sleduje monitoraci hemodynamiky především sestra, jelikož je přítomna celou směnu u lůžka pacienta. Obsluhuje a kalibruje invazivní monitoraci hemodynamiky. Na toto oddělení jsem se zaměřila proto, abych získala informace přímo od nelékařského zdravotnického personálu, o jejich informovanosti, schopnostem řešení problémů týkajících se hemodynamiky a celkové orientaci nelékařského zdravotnického personálu. Jde o zmapování znalostí o monitoraci hemodynamiky nelékařského zdravotnického personálu na anesteziologicko resuscitačním oddělení. Zjistit, jaká jsou úskalí monitorace hemodynamiky na anesteziologicko resuscitačním oddělení. Hypotézy: Znalosti o monitoraci hemodynamiky nelékařského zdravotnického personálu na anesteziologicko resuscitačním oddělení jsou ovlivněny délkou praxe. Znalosti o monitoraci hemodynamiky nelékařského zdravotnického personálu na anesteziologicko resuscitačním oddělení jsou ovlivněny vzděláním. Výzkumné otázky: Jaké monitorační metody využívá zdravotnický personál na jednotkách anesteziologicko resuscitačních a jaká jsou úskalí monitorace hemodynamiky na anesteziologicko resuscitačním oddělení? Soubor respondentů (105) a informantů (5) složen z nelékařského zdravotnického personálu, kteří pracují na ARO. V období 20.4. - 15.5. 2020. Respondenti nebyli kromě místa zaměstnání limitování ani věkem, ani praxí. V rámci empirické části diplomové práce bude využita kvalitativně kvantitativní strategie výzkumného šetření. Provedením a zpracováním výzkumného šetření byly zodpovězeny všechny výzkumné otázky i hypotézy. Většina otázek byla zodpovězena správně a nelékařští zdravotničtí pracovníci mají v oblasti hemodynamiky přehled o své práci a rozumí získaným informacím, které vyhodnocují ve prospěch pacientů. Tato diplomová práce se věnuje sestrám v rámci zkoumání monitorace hemodynamiky na anesteziologicko resuscitačním oddělení. Ze závěrů výzkumu bude vytvořen manuál pro nově nastupující personál se zaměřením na monitoraci hemodynamiky. Tento materiál bude navržen jako součást podkladů k adaptačnímu procesu.
Monitoring of hemodynamics in the departement of Anesteziology and Intensive Care
Keywords: Hemodynamika; monitorace; anesteziologicko resuscitační oddělení; ARO; Haemodynamics; monitoring; department of anaesthesiology and resuscitation; A&E