VYUŽITÍ PŘÍRODNÍCH A HISTORICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ ČESKOKRUMLOVSKA VE VÝUCE NA 1. STUPNI ZŠ - Kmochová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem diplomové práce je Využití přírodních a historických zajímavostí Českokrumlovska ve výuce na 1.stupni ZŠ. Diplomová práce vychází z Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, a to ze vzdělávací oblasti ?Člověk a jeho svět?, z tématických okruhů ?Místo, kde ţijeme? a ?Lidé a čas?. Teoretickou část práce tvoří vymezení území okresu Český Krumlov, jeho fyzicko ? geografická a socio ? ekonomická charakteristika, historický vývoj území a některé vlastivědné zajímavosti nacházející se na řešeném území. První polovina praktické části se opírá o získané vědomosti z předchozích částí, shrnuje všeobecné informace přizpůsobené pro využití ve výuce na 1.stupni ZŠ týkající se Českokrumlovska do učebních a pracovních listů. Další polovinu praktické části tvoří návrhy projektů pro využití na 1.stupni ZŠ. Součástí práce je analýza didaktických koncepcí, která byla provedena formou dotazování na několika základních školách na Českokrumlovsku.
The use of natural and historical attractions of Cesky Krumlov and its surroundings in teaching at primary school
Keywords: město Český Krumlov a okolí; výuka vlastivědy; tvorba didaktických materiálů; místní region; Cesky Krumlov and its surroundings; geography teaching; creation of didactic material; local region