Srovnání názorů studentů vysokých škol zdravotnického a ekonomického zaměření na problematiku závislostí - Křížková, Ilona (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou závislostí. Obsahem práce je porovnání názorů a zkušeností studentů vysokých škol se zdravotnickým a ekonomickým zaměřením ohledně omamných a psychotropních látek. Problematika závislostí je v České republice často diskutované a aktuální téma, které má velké dopady nejen na zdravotnictví a ekonomiku. Výroční zpráva Hygienické stanice hlavního města Prahy v roce 2009, informuje o četnosti užívání drog v populaci. Na prvém místě má převahu v užívání všemi klienty K ? center i prvožadateli o léčbu pervitin. Druhou nejčastěji zaznamenanou skupinou drog jsou kanabinoidy. Na třetím místě jsou žadatelé o prvoléčbu ze skupiny uživatelů opiátů. (51) V teoretické části jsem se zaměřila na problematiku závislostí na drogách, alkoholu a cigaretách. U každého typu závislosti se věnuji historii a vývoji dané problematiky, včetně současných poznatků. V praktické části byla použita metoda kvantitativního výzkumu, kde data byla sbírána pomocí dotazníku, kvótou pro výběr byli studenti 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a studenti Vysoké školy ekonomické v Praze. Cílem výzkumu bylo zmapování a srovnání názorů studentů zdravotnického a ekonomického zaměření na problematiku závislostí. Zjistit, jaká je osobní zkušenost studentů s návykovými látkami. Z výzkumu vyplývá, že první osobní zkušenost s omamnou a psychotropní látkou je u studentů s ekonomickým zaměřením podobná, jako u studentů se zdravotním zaměřením. Přes 60 % respondentů odpovědělo, že již měli zkušenost s omamnou a psychotropní látkou. Podobnost panovala i u věku, u obou skupin byl nejčastěji uvedený věk 16 let, kdy se poprvé setkali s omamnou a psychotropní látkou. Nejvíce zmiňovanou drogou, se kterou byli studenti v kontaktu, byla marihuana. Na otázku, zda pravidelně užívají nějakou omamnou a psychotropní látku odpověděli studenti 3. lékařské fakulty v 97 % ne a studenti Vysoké školy ekonomické dokonce ve 100 % ne. Studenti se tedy experimentálně setkali s omamnou a psychotropní látkou, ale pravidelně ji neužívají. Větší tolerance k užívání omamných a psychotropních látek, je ze strany studentů ekonomického zaměření, než u studentů zdravotnického zaměření, kteří tuto činnost ve vyšším procentu odsuzují. Studenti VŠE více rozlišují mezi měkkými a tvrdými drogami než studenti 3. LF, kteří častěji ve výzkumu uvedli odpověď, že všechny drogy jsou nebezpečné. Jedna z otázek dotazníku byla zaměřena na úplný zákaz kouření v restauracích a postoj studentů k tomuto zákazu. Přes 78 % studentů z obou škol se domnívá, že je to správná věc. Studentům především vadí pasivní kouření. Respondenti se zdravotnickým i ekonomickým vzděláním se shodli, že by nenavázali partnerský vztah se závislým člověkem na drogách. Většina studentů by ani netolerovala partnerský vztah s člověkem, který závislý byl a aktuálně abstinuje, protože se obávají, že by do závislosti mohl spadnout podruhé. Za nejzávažnější typ závislosti považují studenti závislost na tvrdých drogách. Naopak závislost na marihuaně je velice podceňována.
Comparison of Opinions of University Students of Medical and Economic Specializations of the Issue of Addiction
Keywords: Alkohol; Drogy; Kouření; Léčba; Návykové látky; Prevence; Závislost; Alcohol; Drugs; Smoking; Detoxification; Addictive substances; Prevention; Addiction