Hodiny, jako přístroj udávající rytmus našeho života - Kuchařová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá nejen samotnými hodinami, ale i jejich podstatou času. Rozdělení bakalářské práce je na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá problematikou času, původem jeho pozorování a zaznamenávání. V první kapitole rozebíráme čas z hlediska filosofie, abychom tento pojem lépe pochopili. Další část prochází historickým vývojem času a jeho měření spojené s vynálezem hodin. Rozdělení časoměřičů, podle funkčního mechanismu a možnosti využití. V závěru práce poukazuji na design a jeho samostatný vývoj u časoměřičů. Praktická část se zaměřuje na vlastní autorský design hodin.
Hours, as the Device indicating the Rhythm of our Lives
Keywords: Čas z hlediska filozofie; historie času; vývoj měření času; hodiny; typy časoměřičů; design; design hodin; Time in terms of philosophy; history of the time; development of time measurement; clocks; types of timekeepers; design; design of clocks