Tvorba Josteina Gaardera a její využití v pedagogice volného času - Steigerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá literární tvorbou pro děti a mládež norského spisovatele Josteina Gaardera a jejím využitím v pedagogice volného času jako prostředku intencionální etické, osobnostní a sociální výchovy. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá představením života a tvorby současného norského autora a analýzou klíčových témat vybraných děl pro děti a mládež. Praktická část zahrnuje práci se zvolenými ukázkami, na které jsou aplikovány vhodné metody a aktivity s ohledem na zkoumanou problematiku. Diplomantka využívá aktivizační metody pro rozvoj kritického myšlení vedoucí nejen k rozvoji čtenářské gramotnosti, ale především k rozvoji tzv. funkční gramotnosti. Sada materiálů je ověřena v praxi; práce zahrnuje také reflexi a (auto)evaluaci.
Creation of Jostein Gaarder and its use in leisure time education
Keywords: Jostein Gaarder; norská literatura; literatura v pedagogice volného času; pracovní listy ke tvorbě Josteina Gaardera; morální tematika v literatuře; etická tematika v literatuře; sociálně osobnostní tematika v literatuře; filosofie v literatuře; Jostein Gaarder; Norwegian literature; literature in leisure time pedagogy; worksheets for Jostein Gaarder's creation; moral themes in literature; ethical themes in literature; socially personality topics in literature; philosophy in literature