Současná právní úprava povinného očkování v České republice a důsledky vedoucí z jeho odmítnutí. - Strachoňová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na současnou legislativní úpravu pravidelného očkování v souvislosti s novelizací vyhlášky č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem. Změny v očkovacím kalendáři nastaly v podání inaktivované očkovací látky proti dětské obrně a zavedení hexavakcíny do pravidelného očkování. Další část práce rozebírá konkrétní právní a zdravotní důsledky vyplývající z odmítnutí pravidelného očkování dětí. Cíle vytyčené na samém počátku práce byly splněny. Přínos novelizace vyhlášky č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, v oblasti ochrany veřejného zdraví byl podrobně rozebírán při řízených rozhovorech a podstatné změny ve vyhlášce byly pediatry zhodnoceny spíše kladně. Cíl, který si kladl za úkol zmapovat právní a zdravotní důsledky odmítání pravidelného očkování, byl také naplněn. Během svého výzkumu jsem odhalila, že si rodiče ze 41 % neuvědomují, že by mohli být potrestáni za odmítnutí nechat dítě očkovat.
The recent legal form of compulsory vaccination in the Czech Republic and the consequences arising from its rejection.
Keywords: Hexavakcína; Individuální a kolektivní imunita; IPV (inaktivovaná očkovací látka proti dětské obrně); Odmítání očkování; Pravidelné očkování; Vakcína; Vyhláška č. 537/2006 Sb.; o očkování proti infekčním nemocem; Zákon č. 258/2000 Sb.; o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů.; Hexavaccine; Individual and Collective Immunity; IPV (Inactivated Polio Vaccine); Refusing immunisation; Compulsory Vaccination; Vaccine; Decree No 537/2006 Coll. on Immunisation Protection Against Infectious Diseases; Act. No 258/2000 Coll. on Public Health.