Týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů z pohledu sestry. - Hampergrová, Izabela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce s názvem "Týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů z pohledu sestry" je rozdělena na část teoretickou a empirickou, zabývá se násilím na seniorech a pohledem sestry na tuto problematiku. Teoretická část bakalářské práce shrnuje komplexně problematiku týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů. Zabývá se definicemi, důležitými pojmy a formami násilí, které jsou v práci podrobně popsány. Důležitou součástí je popis rizikových faktorů týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů, diagnostikování a možnosti řešení tohoto problému. Dále se práce zabývá týráním, zneužíváním a zanedbáváním seniorů v ústavní péči a organizacemi pomáhajícím seniorům, kteří se dostanou do takto tíživé životní situace. Poslední a nedílnou část tvoří role sestry v této problematice. V empirické části této práce bylo cílem zjistit, jaký mají sestry pohled na problematiku týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů, s jakými formami násilí se sestry za svou praxi setkaly, jaká opatření v praxi využívají ve chvíli, kdy mají podezření, že je senior týrán, zneužíván a zanedbáván. Dalším tématem bylo, u jakých skupin seniorů se násilí vyskytuje. Na základě těchto cílů byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. K naplnění cílů bylo využito strategie kvalitativního výzkumu, metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Výběr výzkumného souboru byl záměrný a tvořilo ho devět všeobecných sester z agentury domácí péče a z domova pro seniory. V rozhovorech se sestrami bylo zjišťováno, jestli se setkaly s týraným, zneužívaným a zanedbávaným seniorem, o jakou formu násilí se jednalo, kdo se násilí dopouštěl, koho sestry informovaly při podezření na týrání, zneužívání a zanedbávání, jaké na seniorovi pozorovaly příznaky, jestli znají formy pomoci a organizace, které řeší tuto problematiku a jak lze dle jejich názoru předcházet násilí na seniorech. Rozhovory byly zaznamenávány pomocí přímé transkripce. Analýza odpovědí respondentů byla prováděna pomocí otevřeného kódování, ze kterého vyplynulo osm kategorií. Z výsledků rozhovorů je patrné, že všechny dotazované sestry se za svou praxi setkaly alespoň s jednou formou týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů. Většina sester uvedla násilí na seniorech ze strany rodinných příslušníků. Dále bylo zjištěno, že většina sester se vzniklý problém snažila řešit, ale senior nebo rodina pomoc odmítli. Výsledky ukazují, že sestry mají o problematice týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů základní vědomosti a aktivně se při své práci o tuto problematiku zajímají. Výsledky této práce mohou sloužit jako podkladový materiál pro sestry a studenty ošetřovatelství a mohou být využity k dalším výzkumným šetřením v této oblasti.
Maltreatment, abuse and neglect seniors from the perspective of nurse.
Keywords: senior; sestra; násilí; týrání; zanedbávání; zneužívání; senior; nurse; violence; mistreat; neglect; abuse