Komparativní analýza české a španělské úpravy manželství a rozbor příslušné španělské právní terminologie - Říhová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je zmapovat právní úpravy vzniku a zániku manželství v České republice a ve Španělsku, vytvořit přehledné a celistvé komparace úprav obou zemí a upozornit na nejzásadnější rozdíly a shody mezi nimi. Práce je rozdělená do čtyř hlavních kapitol, které se dále dělí na menší části. První kapitola je o rodinném právu, jeho pramenech a historii v obou porovnávaných zemích. V druhé kapitole se zabývám vznikem manželství v České republice a ve Španělsku se zaměřením na jeho podmínky a formy. Třetí kapitola se naopak zabývá zánikem manželství ve zmíněných zemích. Na základě informací z těchto kapitol jsem každou zakončila komparativní analýzou, ve které upozorňuji na hlavní shody a odlišnosti dané problematiky. Poslední kapitola je věnována charakteristice právního jazyka a rozboru vybraných španělských termínů týkajících se vzniku a zániku manželství. Práce je zakončena résumé ve Španělštině.
Comparative analysis of the Czech and Spanish legislation of matrimony and analysis of the relevant Spanish legal terminology
Keywords: Rodinné právo; manţelství; rozvod; Family law; marriage; divorce