Poruchy energetického metabolismu u skotu - Horčičková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce byla zaměřena na zhodnocení dopadů dvou typů krmných dávek u dojnic holštýnského plemene v období rozdojování a na vrcholu laktace na metabolismus sledovaných zvířat. Porovnávána byla směsná krmná dávka na bázi travní senáže a směsná krmná dávka založená na travní senáži a kukuřičné siláži. U prováděných metabolických profilových testů byly hodnoceny následující energetické parametry: glykémie, cholesterol, triacylglyceroly, močovina a celkové bílkoviny. Doplňujícími parametry byly enzym gama-glutamyltransferáza, ketolátky a acidobazický výluček moči. Práce prokázala, že krmná dávka na bázi travní senáže nenaplnila normované potřeby živin z hlediska sušiny a netto energie laktace. Uvedený nedostatek se projevil snížením obsahu triacylglycerolů, zejména ve vzestupné fázi laktace. Energetický deficit v tomto období však nebyl takový, aby docházelo ke snížení kondice dojnic a tvorbě ketolátek. Krmnou dávku na bázi travní senáže lze použít pouze jako alternativu výživy vysokoprodukčních dojnic v krajních situacích a po omezenou dobu.
Disorders of energetic metabolism of the horned cattle
Keywords: glukóza; triacylglyceroly; cholesterol; senáž; siláž; dojnice; krmná dávka.; glucose; triacylglycerols; cholesterol; haylage; silage; milch cow; nutritive ration.