Kvantitativní a kvalitativní ukazatele produkce pylu z porostu kostřavy červené (Festuca rubra L.) v závislosti na agrotechnice. - Ratajová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
V diserta.ni praci se pojednava o problematice vlivu r.zne urovn. vy.ivy travnich porost. dusikem na zm.ny chemicke skladby pyloveho zrna a na zm.ny jeho alergenicity. V sou.asne dob. otazka p.stovani travnich porost. velice aktualni. Travnich porost. se p.stuje stale vice a vice z r.znych d.vod.. Nap.. v poslednich letech siln. poklesl stav mle.neho skotu a naopak siln. narostl vyznam chovu masnych plemen, ktera jsou vazana na pastevni programy. Dota.ni tituly sm..ujici do teto oblasti vyu.iti zem.d.lske p.dy jsou ekonomicky velmi zajimave. Navic, krom. b..nych ploch, jsou tedy systematicky zakladany semena.ske porosty trav pro vyrobu certifikovanych osiv (ve v.t.im rozsahu), ktera se pou.ivaji nasledn. pro zasev pastevnich a lu.nich porost.. Sou.asne celosv.tove zem.d.lstvi, zejmena v marginalnich oblastech (LFA), hleda nove a alternativni zp.soby vyu.iti zem.d.lske produkce. Jednim z nich je i cilena produkce biomasy trav. Tato je vyznamnou sou.asti celkoveho potencialu biomasy, jako obnovitelneho p.irodniho zdroje vyu.itelneho pro energeticke u.ely v podminkach nap.. i .eske republiky. Energeticke vyu.iti trav je novym sm.rem jejich vyu.iti v pr.myslu a vytva.i nove mo.nosti pro vyzkum v teto oblasti a praktickou realizaci. V sou.asnosti je vyzkum energetickych trav zam..en na realizaci spalovani travni biomasy v technickych za.izenich a vyu.iti trav pro produkci bioplynu. Soudobym trendem je nejen vyzkum ekonomickeho p.inosu, ale i vyzkum dopadu novych trend. na .ivotni prost.edi, krajinu a obyvatelstvo. B.hem poslednich dvou desetileti stoupl vyskyt alergii v n.kterych civilizovanych statech na 30 . 40% populace. Ji. ka.dy .tvrty a. paty .lov.k trpi alergii. Diserta.ni prace je pilotnim projektem, ktery propojuje zem.d.lstvi se sou.asnymi poznatky farmaceutickeho pr.myslu, chape pyl jako sekundarni - finalni produkt rostliny a hleda odpov.di na otazky dopadu r.zne urovn. vy.ivy travnich porost. na lidske zdravi.
Quantitative and qualitative indicators of pollenproduction from crop of red fescue (Festuca Rubra L.) in depending on agricultural technology