Vztah německé armádní elity k A. Hitlerovi na východní frontě (1941-1945) - Slavata, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je analyzovat vývoj vztahů Adolfa Hitlera k armádním elitám během tažení proti Sovětskému svazu v letech 1941-1945. Aby byl obraz komplexní, bylo třeba sledovat jejich vztahy od počátku Hitlerovy vlády, protože od roku 1933 do začátku války prošly bouřlivým vývojem. Ve stručnosti bude nastíněno, jak se Vůdce k armádním velitelům choval a jak zasahoval do bojů po vypuknutí konfliktu. Těžiště práce spočívá v analýze válečných operací se Sovětským svazem z hlediska vztahů německých generálů a jejich nejvyššího velitele. Práce se opírá o myšlenky samotných generálů a dalších osobností z Hitlerova okolí zachycené v jejich denících a pamětech, které konfrontuje s historickou literaturou.
The relationships of German elite generals towards Adolf Hitler on the Eastern Front (1941-1945)
Keywords: 2. světová válka; východní fronta; Adolf Hitler; wehrmacht; němečtí generálové; The Second Wold War; Eastern Front; Adolf Hitler; Wehrmacht; German Generals