Stylizace sochařských portrétů v kubismu a civilismu, v tvorbě Otto Gutfreunda - Dubenský, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá osobností Otty Gutfreunda jako sochaře, přesněji pak jeho dvěma styly tvorby, kubismem a civilismem. Jejím cílem je seznámit čtenáře s osobností umělce, jeho tvorbou a historickými reáliemi 1. poloviny 20. století. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část zahrnuje charakteristiku sochy a sochařského portrétu a rozebírá historické pozadí kubismu a civilismu. Dále obsahuje životopis Otty Gutfreunda a rozbor jeho práce. V praktické části jsou vyhotoveny dva sochařské portréty. Každý v jednom stylu s odkazem na umělce, přenesené do dnešní doby.
Stylize sculptural portraits cubism and civilism, developing Otto Gutfreund
Keywords: Otto Gutfreund; avantgardní umění; kubismus; civilismus; sochařský portrét; plastika; keramická hlína; Otto Gutfreund; avant-garde; cubism; civilism; sculptural portrait; plastic art; ceramic