Etické aspekty účasti vojáků Armády České republiky v zahraničních operacích - Špániková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá etickými aspekty účasti vojáků Armády České republiky v zahraničních operacích, a to nejen ve vztahu k legalitě a legitimitě vojenských intervencí, ale také z pohledu praktických etických otázek vojáků vysílaných k plnění úkolů v těchto operacích. První část práce představuje Armádu České republiky jako nástroj k zajištění národní bezpečnosti a státní suverenity budovaný s důrazem na naplňování vojenských tradic, ctností a profesní etiky. Dále v historických a současných souvislostech shrnuje základní etická východiska pro legitimní použití síly při řešení mezinárodních konfliktů. Druhá část práce reflektuje humanitární a bezpečnostní operace probíhající na území bývalé Jugoslávie, Iráku a Afghánistánu jako následky masivního porušování lidských práv, etnického násilí a globálního terorismu. V kontextu etického a křesťanského rozměru oprávněnosti použití vojenských prostředků shrnuje základní otázky při řešení bezpečnostních hrozeb a prosazování národních zájmů.
Ethical Aspects of the Participation Soldiers of the Czech Army in Foreign Operations
Keywords: Klíčová slova: obrana a bezpečnost; Armáda České republiky; voják z povolání; bezpečnostní rizika; zahraniční operace; etnické násilí; terorismus; vojenská profesní etika; teorie spravedlivé války; Organizace spojených národů; Severoatlantická aliance.; Keywords: defense and security; the Army of the Czech Republic; a career soldier; security risk; foreign operations; ethnic violence; terrorism; military ethics; just war theory; the United Nations; the North Atlantic Alliance.