Die Jüdische Gemeinde Wiens, ihre Entwicklung von 1945 bis heute - Kudrličková, Zlata (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce pojednává o znovuobnovení a životě židovské obce ve Vídni po druhé světové válce. Práce představuje nejdůležitější aspekty každodenního i kulturního života Židů v rakouském hlavním městě. Jako uvedení do tématu je popsána historie a problémy relevantní politiky Rakouska po druhé světové válce jako například aféra Borodajkewycz nebo kauza Waldheim. Není opomenuta ani problematika rakouského vyrovnávání se s minulostí a rakouského antisemitismu. V první polovině práce je popsán historický vývoj židovské obce po druhé světové válce až do současnosti. Druhá polovina práce představuje a popisuje nejdůležitější židovské instituce, organizace či spolky, které v současnosti ve Vídni existují. Dále je zahrnuta v této části i problematika židovského kulturního života a využití volného času. Součástí této práce je rovněž krátké shrnutí nápadů a typů, jak by se dala tato tématika využít prakticky ve výuce na českých školách.
The Jewish Community of Vienna, from 1945 to the present
Židovská obec ve Vídni a její vývoj od roku 1945 dodnes
Keywords: Židé; Vídeň; Židovská obec ve Vídni; druhá polovina dvacátého století; judaismus; Šoa; antisemitismus; rakouská politika po druhé světové válce; Jews; Vienna; the Jewish Community of Vienna; the second half of the twentieth century; Judaism; Shoah; antisemitism; Austrian politics after World War II