Konstrukce nového pojistného produktu - Pojištění pro budoucí rodiče - Smutná, Marta (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je vytvoření nového pojistného produktu ?Pojištění pro budoucí rodiče? a jeho následná aplikace na cílovou skupinu. První kapitoly práce se věnují teorii pojišťovnictví, pojištění a pojistné matematice. Dále se práce zabývá teorií plodnosti a porodnosti a jejich ukazateli a následně faktory, které tyto demografické ukazatele ovlivňují. V další části práce jsou popsány finanční fáze života z hlediska osobních financí a důležitosti pojištění. Poté je uvedena analýza vývoje plodnosti a porodnosti v závislosti na již zmíněných ovlivňujících faktorech a další analýza potřebná k tvorbě produktu, a to analýza pojistných produktů na pojistném trhu v České republice a v zahraničí. Následuje metodika vývoje nového finančního produktu, podle které se řídí praktická část. Poslední část práce se tedy zabývá návrhem nového pojistného produktu s názvem ?Pojištění pro budoucí rodiče?, který byl sestaven na základě předchozích analýz a teoretických informací.
Construction of a new insurance product - Insurance for the future parents
Keywords: Pojištění pro budoucí rodiče; pojištění narození; pojištění; pojistná matematika; pojistný produkt; plodnost; porodnost; Insurance for future parents; birth insurance; insurance; actuarial mathematics; insurance product; fertility; birth rate