Úloha sociální práce a sociálního pracovníka při doprovázení na poslední cestě člověka - Urbánek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se snaží nastínit úlohu sociální práce a sociálního pracovníka při doprovázení na poslední cestě člověka. Diplomová práce se zaměřuje na definování sociální práce a zároveň poukazuje na její značnou různorodost. Práce tak zmiňuje nejasnost oboru jako samostatné pomáhající profese, kompetentnost sociálních pracovníků a aktuální debatu o profesním zákoně sociálních pracovníků. Dále uvádí fenomény smrti a umírání a jak je na ně nahlíženo na pozadí oboru sociální práce. V práci jsou témata zohledňována ve vztahu a k vlivům postmoderní společnosti. Velká část práce je věnována hledáním úlohy sociální práce a sociálního pracovníka v prostředí hospice. Nedílnou součástí práce je zájem o umírající klienty a jejich blízké, kdy je poukázáno na jejich potřeby, přání a těžkosti. Diplomová práce mimo jiné nastiňuje poradenství pro pozůstalé. Práce dále analyzuje etickou rovinu smrti a umírání, především s ohledem na lidskou důstojnost. Kritika odborné literatury je v textu konfrontována s vlastní praxí a výstupem z rozhovoru se sociální pracovnicí.
The Role of Social Work and Social Worker Accompanying a Man in Dying
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; klient; doprovázení; kompetence; paliativní péče; hospic; lidská důstojnost; postmoderní společnost; ztráta; smrt; umírání; krize; různá pojetí sociální práce; konec života; truchlení; poradenství pro pozůstalé; social work; social worker; client; accompanying; competency; palliative care; hospice; human dignity; postmodern society; loss; death; dying; crisis; different concepts of social work; end of life; mourning; advisory for bereaved persons