Didaktické působení vybraných pomůcek v environmentální výchově v MŠ - Suchánková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá různě vybranými didaktickými pomůckami využitými v environmentální výchově, která je nedílnou součástí výchovněvzdělávacího procesu v mateřské škole. Teoretická část definuje environmentální výchovu, ukotvení v Rámcovém vzdělávacím programu, metody cíle i rizika. Dále se zabývá výchovou a vzděláváním cílové skupiny, tzn. předškolní období. Praktická část obsahuje zásobník s činnostmi, které využívají reálné přírodní materiály jako didaktické pomůcky. Činnosti ze zásobníku byly aplikovány na heterogenní skupině dětí ve věku 5-6 let. Vzdělávací nabídka byla pro komplexní rozvoj dětí obohacena o aktivity jiného než environmentálního charakteru, které jsou jen okrajově zmíněny. Některé činnosti jsou doplněny pracovními listy, popř. záznamovými archy.
The influence of selected didactical aids in environmental education at kindergarten.
Keywords: Environmentální výchova; didaktické pomůcky; přírodniny; mateřská škola; Environmental education; didactic tools; natural substances; kindergarten; (educational) activities; collection of materials