Tvorba výnosu a kvalita ozimé pšenice v podmínkách setrvalého pěstování - Pavlátová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo posoudit základní výnosové prvky a potravinářskou kvalitu zrna u vybraných odrůd pšenice ozimé v závislosti na intenzitě pěstování. Pro pokus bylo vybráno celkem 5 odrůd, z toho 3 odrůdy liniové (Patras, Turandot a Rumor) a 2 odrůdy hybridní (Hyfi a Hybery). Každá odrůda se v rámci pokusu opakovala třikrát. Porost byl posuzován ve dvou variantách pěstování - kontrolní a hnojená dusíkem. Pokus byl založen ve vegetačním období 2017/2018 na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Rostlinný materiál potřebný k následnému rozboru vzorků byl odebrán těsně před sklizní. V terénu byly hodnoceny výnosové prvky pšenice ozimé a byl posuzován zdravotní stav porostu. Stanovení kvalitativních parametrů bylo provedeno na přístupných přístrojích ve školní laboratoři. Poté se výsledky zaznamenaly do tabulek a grafů. Dále bylo provedeno statistické vyhodnocení získaných dat. U kontrolní varianty všech hodnocených odrůd pšenice ozimé byl zjištěn průměrný skutečný výnos 8,52 t.ha-1. Naopak u varianty dusíkatého hnojení představoval průměrný skutečný výnos 8,94 t.ha-1. Posuzované odrůdy ve vegetačním období 2017/2018 se vyznačovaly pekařskou jakostí A a B. Z kvalitativních parametrů byly zjištěny nižší hodnoty objemové hmotnosti, než které požaduje norma pro potravinářskou pšenici (min. 76,0 kg.hl-1). Nejvyšší hodnoty dosáhla odrůda Turandot ve variantě hnojené dusíkem (77,8 kg.hl-1), která jako jediná vyhověla požadavku ČSN 4611 00-2.
The yield formation and quality of winter wheat in low-input conditions
Keywords: pšenice ozimá; varianta pěstování; tvorba výnosu; kvalitativní parametry; wheat winter; variant of growing; yield formation; qualitative parameters