ZMIZELÉ KOSTELY JIŽNÍ ŠUMAVY A POŠUMAVÍ (Prachaticko) - Bukačová, Iva (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je věnována zmapování oblastí šumavského pohraničí (bývalý okres Prachatice). Přesněji konkrétních lokalit či obcí, které v rámci své rozlohy mívaly kostel jako součást své zástavby. Nejedná se pouze o zmapování hmotných sakrálních památek, které již neexistují, ale i o snahu o hlubší pochopení situace, která vedla až k osudům ústících v samotný zánik sakrální architektury (pouze kostel) či obcí samotných. Součástí práce je fotodokumentace. Za klíčová slova bych mohla označit následující: Sudety, Šumava, němečtí obyvatelé, odsun, obce Cudrovice, České Žleby, Knížecí Pláně, Nový Svět, Strážný, kostel, likvidace, Česko - Německé vztahy.
VANISHED CHURCHES OF SOUTH ŠUMAVA AND POŠUMAVÍ (Prachatice area)
Keywords: Sudety; Šumava; němečtí obyvatelé; odsun; obce Cudrovice; České Žleby; Knížecí Pláně; Nový Svět; Strážný; kostel; likvidace; Česko {--} Německé vztahy.; Sudety; Šumava; Germany people; displacement; villages Cudrovice; České Žleby; Knížecí Pláně; Nový Svět; Strážný; church; termination; Czech {--} Germany relationship.