Strategie zvládání sociální úzkosti - Lněničková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Sociální úzkost je velmi rozšířený jev, který klade velký důraz na individuální schopnost efektivního zvládání jejích projevů. Ke kvalitě života velkou měrou přispívají strategie zvládání sociální úzkosti, které jedinci využívají. Vlastním cílem práce je popsat a analyzovat právě individuální strategie vypořádávání se se sociální úzkostí. Teoretická část této bakalářské práce popisuje charakteristiku úzkosti, její projevy, neurobiologii a možné příčiny sociální úzkosti. Dále přináší poznatky o léčbě sociální úzkosti, která včetně farmakologické a psychoterapeutické léčby zahrnuje i podpůrné skupiny a strategie zvládání úzkosti jednotlivých úzkostných jedinců. Praktická část využívá design kvalitativního výzkumu individuálních strategií vypořádávání se s projevy sociální úzkosti za pomoci rozhovorů s respondenty vykazujícími typické příznaky.
Social anxiety management strategies
Keywords: sociální úzkost; sociální fobie; sociální úzkostná porucha; zvládací strategie; strategie zvládání sociální úzkosti; social anxiety; social phobia; social anxiety disorder; coping strategies; management strategies of social anxiety