Fyzioterapie u pacientů s kompresní zlomeninou v oblasti bederní páteře - Lukšan, Filip (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá tematikou fyzioterapie u pacientů s kompresní zlomeninou v oblasti bederní páteře. Kompresní zlomenina bederního obratle vzniká v důsledku nadměrného dynamického tlaku na bederní páteř. Zlomenina vzniká jednak přímou příčinou a to v důsledku úrazu například pádem z výšky nebo poraněním při automobilových nehodách. Druhým aspektem je osteoporóza, která je generalizovaným onemocněním skeletu a způsobuje odbourávání kostní hmoty, je tedy nepřímou příčinou kompresní zlomeniny bederního obratle. Tímto onemocněním nejčastěji trpí ženy nad 70 let. Cílem mé bakalářské práce je zmapování fyzioterapeutických metodik u pacientů s kompresní zlomeninou lumbálních obratlů. Tato práce je rozdělena na dvě hlavní části, na teoretickou a praktickou. V teoretické části popisuji příslušné anatomické struktury, typy a diagnostiku osteoporózy, druhy a příčiny poranění bederní páteře a mechanismus jejich vzniku. Dále je práce zaměřena na diagnostiku tohoto poranění a možná řešení, tedy konzervativní a operační léčbu. Další kapitolou v teoretické části jsou fyzioterapeutické metodiky, které je možno použít u těchto stavů, jako je například Vojtova metoda, senzomotorická stimulace, proprioceptivní neuromuskulární stimulace, spinální cvičení, cvičení na vel-kém míči, dynamická neuromuskulární stabilizace, škola zad a fyzikální terapie. Za pomocí těchto fyzioterapeutických metodik zle docílit zmírnění bolesti, podpořit hojení a zlepšit funkční stabilitu bederní páteře. Do praktické části byli vybráni celkem 4 probandi, které jsem rozdělil do dvou skupin. Na pacienty bezprostředně po zlomenině a na pacienty po zhojení. Všichni pacienti byli léčeni konzervativním způsobem, tedy v Jewettově ortéze. První skupinou byli 2 pacienti, kteří byli hospitalizováni v Nemocnici České Budějovice, a.s. U nich jsem odebral anamnézu a provedl vstupní a výstupní kine-ziologický rozbor. Terapie probíhala po dobu 3 ? 4 týdnů. Za pomocí zmapovaných metodik v teoretické části jsem sestavil vlastní fyzioterapeutický postup, kterým jsem se řídil po celou dobu terapie. U těchto pacientů jsem se zaměřil na polohování na lůžku, používání Jewettovy ortézy, správného stereotypu chůze v ortéze, dosažení co největší soběstačnosti a samostatnosti při běžných denních činnostech a posilování svalového korzetu. Tato terapie pomohla pacientovi v co nejkratší době přejít do domá-cího léčení. Druhou skupinou byli 2 pacienti, kteří již byli po zhojení zlomeniny, ale stále u nich přetrvávala bolest v bederní oblasti. Také jsem u nich odebral anamnézu a provedl vstupní a výstupní kineziologický rozbor. Terapie probíhala po dobu 3 ? 4 týdnů. Byla zaměřena na aktivaci hlubokého svalstva a posílení svalstva povrchového za pomoci metodik dynamické stabilizace bederní páteře, cvičením na velkém míči, senzomotorikou a naučení se zásad, jak o svoje záda pečovat. Přínosem této bakalářské práce je zmapování metodik u těchto stavů a sestavení vlastního fyzioterapeutického postupu v této problematice.
The physiotherapy in patients with compression fractures in the lumbar spine area
Keywords: fyzioterapie; bederní páteř; kompresní fraktura; obratel; osteoporóza; physiotherapy; lumbar vertebrae; compression fracture; vertebrae; osteoporosis