Technologické a ekonomické posouzení využití extruze kukuřičné siláže pro výrobu bioplynu - Malík, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná práce posuzuje technologické využití extruze kukuřičné siláže pro výrobu bioplynu v závislosti na biologických projevech, technologických limitech, legislativě a finančních ukazatelích dané bioplynové stanice. Teoretická část této diplomové práce je zaměřena na proces extruze. Na základě robustních simulací v experimentální části lze usuzovat, že tlak 1,372 MPa se pravděpodobně pohybuje v blízkosti biotechnologického optima v návaznosti na kinetiku produkce CH4 (teplota 38 °C, doba zdržení kukuřičné siláže ve vysokotlakém extrudéru UV CZ 21314 byla 600 s). Z ekonomického hlediska, bylo posuzování prováděno užitím čisté současné hodnoty (ČSH), která byla vybrána jako hlavní kritérium pro hodnocení výnosnosti investičních projektů. Daná technologie se zdá být jako velice zajímavá alternativa nejen z důvodů finanční rentability, ale i ve vztahu k životnímu prostředí
Technological and economic assessment of the use of extrusion of corn silage for biogas
Keywords: Bioplyn; extruze; kukuřičná siláž; bioplynová stanice; Biogas; extrusion; corn silage; biogas station