Kolik stojí zdraví české seniory - Leštinová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Kolik stojí zdraví české seniory Ve své bakalářské práci se věnuji problematice seniorů, respektive jednomu specifickému aspektu této populační skupiny. Jsou jím nutné vysoké náklady této populace na léky, výdaje vynaložené za prohlídky u odborných lékařů, ošetření na pohotovosti či výše financí za hospitalizaci v nemocnici. Celou škálu těchto aspektů jsem shrnula do práce s názvem. Kolik stojí zdraví české seniory. Toto téma je vysoce aktuální z důvodu demografického vývoje v ČR, kde přibývá a bude přibývat seniorů. Tedy i potenciálně nemocných či chronicky nemocných osob, které jsou na zdravotní péči a medikamentózní léčbě závislé. Dalším aspektem je probíhající důchodová a zdravotnická reforma, které mají za následek další a rozsáhlejší finanční dopady na tuto nízko-příjmovou populaci. Práci jsem rozdělila do dvou základních částí. Část teoretická představuje vstup do problematiky zdraví, zdraví seniorů a jejich specifických potřeb. V praktické části prezentuji vlastní výzkum, který jsem prováděla na vybrané skupině seniorů žijících v domácnosti a v Domově pro seniory v Třeboni. Hlavním kritériem pro výběr respondentů byl věk (65 a více let) a místo bydliště (Třeboň a její místní části). Práce byla zpracována za využití kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření. Data byla získána prostřednictvím metody dotazování, technikou anonymního dotazníku. Výzkumný soubor byl tvořen 105 respondenty. Cílem bylo zjistit, zda se liší finanční náklady seniorů žijících v domácnosti a klientů DPS, dále zda se liší náklady podle pohlaví a zda vynaloží senioři více finančních prostředků za výživové doplňky nebo za léky předepsané lékařem. Výzkumem jsem mj. zjistila, že navzdory předpokladům vynaloží senioři více financí za nezbytné léky, které jim předepíše odborník, a které jsou kvůli svému zdravotnímu stavu nuceni užívat, než za výživové doplňky, které doprovází masivní reklama. V souvislosti s výší příjmů seniorů a nutnými náklady se proto domnívám, že doplňky hromadně nenakupují především z důvodu finančního, protože jim již na zbytné produkty nezbývají prostředky. Některé výstupy výzkumu bych ráda hlouběji řešila i v rámci diplomové práce, protože tento problém se bude týkat stále většího počtu lidí a v mezičase se ještě změní některé důležité vstupy jako je cena léků, cena pobytu v nemocnici, poplatek za vyšetření atp.
How Much Is the Health of the Elderly in the Czech Republic
Keywords: Zdraví; Světová zdravotnická organizace; Podpora zdraví; Demografický vývoj v ČR; Senior; Zdravé stárnutí; Zdravotní péče; health; World Health Organization; health support; demographic trends; the elderly; healthy ageing; health care