Příprava psa pro nasazení při mimořádné události (zemětřesení, povodně, lavina, vyhledání výbušnin) - Hončík, Václav (Jihočeská univerzita, 2008)
Jednou z mnoha oblastí využívání psů, je záchrana člověka, který se nachází v ohrožení života a zdraví. V dnešní době, s narůstajícím počtem přírodních katastrof a častých teroristických útoků je takové využití čím dál častější. K tomu, abychom mohli připraveného psa úspěšně využít, předchází složitý proces výchovy a výcviku. Ve své práci jsem popsal základní výcvik psa a výcvik směřující k ovládání speciálních činností, jakými jsou vyhledání zavalených osob v ruinách, v lavinách nebo vyhledávání nástražných výbušných systémů. Vzhledem k rozsáhlosti tématu jsem podrobně nepopisoval výcvik všech cviků, které musí pes zvládnout, ale jen těch, které považuji za důležité pro záchranářskou praxi. Využil jsem dostupnou literaturu v oblasti výchovy a výcviku psů, odborné články a metodické pokyny. Dále pak vlastní zkušenosti s výcvikem služebních psů a odborné znalosti ze seminářů a absolvovaných kurzů. Vytvořil jsem ucelený přehled přípravy psa a způsob výcviku důležitých disciplin, které se využívají při mimořádných událostech k záchraně lidských životů. Práce koresponduje s podobnými pracemi od jiných autorů.
Preparation of the dog for action in emergency situation (earthquake, floods, avalanche, searching of explosives)
Keywords: Cadaver; Nástražný výbušný systém; Kynologie; Svaz záchranných brigád kynologů; Cadaver; Booby trap system; Dog-keeping; Svaz záchranných brigád kynologů The Association of Dog Handlers´ Rescue Teams