Vliv cestovního ruchu na místní rozvoj v regionu Bystřice nad Pernštejnem - Cisárová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem diplomové práce je vymezení nabídky cestovního ruchu a poptávky cestovního ruchu po regionu Bystřice nad Pernštejnem. Poptávka po regionu je zjištěna na základě dotazníkového šetření. Prvním dílčím cílem práce je zhodnocení dopadu cestovního ruchu na rozpočet obcí. V této části je nejdříve provedeno terénní šetření mezi starosty obcí v regionu na jejich vnímání problematiky cestovního ruchu. Zhodnocení dopadu cestovního ruchu je provedeno na rozpočet města Bystřice nad Pernštejnem. Nejdříve jsou rozebrány příjmy, výdaje a na závěr celkové dopady. Součástí této části jsou zhodnoceny dopady na zaměstnanost a zjištěna hodnota turistické aktivity v regionu. Druhým dílčím cílem práce je zhodnocení dopadu podpor na produkci v regionu. V této části jsou komparovány projekty do oblasti cestovního ruchu z ostatními projekty a na základě vypočítané hrubé přidané hodnoty zjištěny dopady těchto podpor. Posledním dílčím cílem práce je zjištění multiplikátoru cestovního ruchu. Součástí této části je regionalizace národní symetrické input-output tabulky pro region SO ORP Bystřice nad Pernštejnem. Na základě sestavené tabulky jsou pomocí Matice technických koeficientů, Leontiefovi matice a Inverzní Leontieofovi matice vypočítány multiplikátory vstupů pro jednotlivá odvětví OKEČ. Následně z výdajů turisty je zjištěn celkový multiplikátor cestovního ruchu pro region Bystřice nad Pernštejnem a dopady výdajů turisty na produkci v regionu.
Impact of tourism on local development in the region Bystřice nad Pernštejnem
Keywords: cestovní ruchu; nabídka; poptávka; dotazníkové šetření; rozpočet; příjmy; výdaje; hospodářský výsledek; zaměstnanost; ukazatel turistické aktivity; podpory; hrubá přidaná hodnota; symetrická input-output tabulka; matice technických koeficientů; Leontiefova matice; Inverzní Leontiefova matice; multiplikátor vstupu; multiplikátor cestovního ruchu; tourism; supply; demand; questionnaire survey; budget; income; expense; profit; employment; indicator of tourism activity; symmetrical input-output tabule; matrix of technical coefficients; Leontief matrix; Leontief inverse matrix; multiplier input; multiplier of tourism