Život a dílo Isaaca Newtona - Maňásková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce je určena jako studijní text k předmětu Dějiny fyziky. Je členěna na čtyři části. V první části je stručně shrnut celý Newtonův život. V druhé části je přehled politické situace v Evropě a stav vědeckého poznání v Newtonově době. Je zde výčet významných vědeckých osobností. Třetí část přibližuje Newtonovu práci v oblasti matematiky, klasické mechaniky, optiky a astronomie. Je zde i zmínka o éteru. Část čtvrtá stručně popisuje dílo "Matematické základy přírodní filozofie".
Life and work of Isaac Newton
Keywords: Dějiny fyziky; Newton; Huygens; Descartes; Marci; fluxe; binomická věta; interpolační polynom; Newtonova metoda tečen; Newtonovy pohybové zákony; gravitační zákon; spektrum; zrcadlový dalekohled; éter; Principia; History of physics; Newton; Huygens; Descartes; Marci; Flux; binomial theorem; polynomial interpolation; Newton's method of tangents; Newton's laws of motion; the law of universal gravitation; spectrum; reflecting telescope; ether; Principia