Metody adaptace na domov mládeže pohledem vychovatelů - Koleš, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce nese název Metody adaptace na domov mládeže pohledem vychovatelů a zaobírá se procesem adaptace a jeho průběhem u nových studentů z pohledu vychovatele. Teoretická část se věnuje instituci domova mládeže a vychovatelům v něm pracujícím, přibližuje proces a vybrané metody adaptace a v neposlední řadě se zaměřuje na specifika středoškolské mládeže. Praktická část práce nejprve podrobně popisuje metodologii výzkumu a následně představuje výsledné informace, nasbírané díky smíšené (kvalitativní a kvantitativní) formě výzkumu. Cílem této práce je zjistit, jaké metody podporující adaptaci nově příchozích studentů využívají vychovatelé na domovech mládeže.
Methods of adaptation in the boarding school from the point of view of educators
Keywords: domov mládeže; vychovatel; adaptace; metody adaptace; adolescence; středoškolská mládež; boarding school; educator; adaptation; methods of adaptation; adolescence; high school youth