Vliv osobnostního typu manažera na řízení podniku - Tomková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce zkoumá, zda má osobnostní typ manažera vliv na zaměstnance podniku a na kvalitu řídící práce manažera. Cílem práce je zjištění míry vlivu osobnostního typu manažera na řízení podniku. Teoretická část poskytuje ucelený pohled na danou problematiku a uvádí nejpodstatnější teoretické poznatky týkající se profilu manažera v organizaci. Praktická část začíná charakteristikou střední zemědělské firmy, kde výzkum probíhá. Aktuální míra vlivu osobnosti manažera na zaměstnance je šetřena metodou dotazníku pro zaměstnance. Osobnostní typologie konkrétního manažera je určována pomocí testu MBTI, tj. Myers Briggs Type Indicator . Získaná data jsou porovnána a vyhodnocena. V závěrečné části práce jsou navržena možná doporučení ke zlepšení kvality řízení podniku v závislosti na konkrétní osobnosti manažera.
Influence of Manager´s Personality on Management of Enterprise
Keywords: chování manažerů k podřízeným; osobnostní předpoklady pro řídící funkci; řízení podniku; typologie osobnosti manažera; behavior of managers towards subordinates; personal dispositions for managerial functions; business management; manager's personality typology