Vývoj osídlení Křemžské kotliny s důrazem na vrcholně středověké až raně novověké hmotné prameny - Haman, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá vývojem osídlení Křemžské kotliny a je podrobněji zaměřena na období středověké kolonizace a raného novověku. Na základě písemných pramenů, geografických dat, toponomastiky, a především archeologických pramenů je nastíněn vývoj osídlení na sledovaném území. Práce je syntézou uskutečněných výzkumů Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Regionálního muzea v Českém Krumlově a povrchové prospekce J. Polácha. Přílohy: Mapové podklady,katalog nalezišť,kresebná a fotografická dokumentace nemovitých archeologických památek, kresebná a fotografická dokumentace nálezů.
Development of settlement in Krems basin with emphasis on material sources from high middle ages until early modern period
Keywords: archeologie; Křemžská kotlina; kolonizace; vývoj; osídlení; středověk; raný novověk; výzkum; povrchová prospekce; vykopávky; mapy; kresby; fotografie; Jihočeské muzeum; katolog; naleziště; památka; archaeology; Krems basin; colonization; development; settlement; medieval; early modern period; research; surface collection; excavations; maps; drawings; photography; South-Bohemian Museum; catalogue; locality; monument