Středověká odpadní jímka domu čp. 7 v Krajinské ulici v Českých Budějovicích ve výsledcích rozboru artefaktů a environmentálních analýz - Čapek, Ladislav; Chvojka, Ondřej; Kodýdková, Kateřina; Beneš, Jaromír; Houfková, Petra; Myšková, Eva (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2015)
Článek je zaměřen na komplexní vyhodnocení středověkého odpadní jímky domu čp. 7 v Krajinské ulici v Českých Budějovicích na základě archeologických a environmentální nálezů. Výplň jímky přinesla soubory keramiky, skla, kovových artefaktů a množství organického materiálu, především dřeva a uhlíků, datovaných do vrcholného středověku. Intaktní organická výplň jímky byla podrobena makrozbytkové a pylové analýze k odhalení druhového spektra rostlin. Více než polovina determinovaných druhů náležela do skupiny užitkových rostlin, pěstovaných i sbíraných, méně pak připadlo do skupiny ostatní vegetace. Parazitologická analýza identifikovala několik druhů střevních parazitů. Xylotomická a antropologická analýza fragmentů dřeva a uhlíků určila převahu jehličnatých dřevin v souboru. Environmentální analýzy spolu se svědectvím nalezených artefaktů naznačují, že jímka byla v polovině 15. století zaplněna během krátkého období.
A medieval cesspit of house no. 7 in Krajinská, Czech Budweis, in the light of artifactual and environmental analyses
Keywords: České Budějovice, středověk, odpadní jímka, středověká keramika, analýza rostlinných makrozbytků, pylová analýza, parazitologická analýza, xylotomická analýza; České Budějovice, High Middle Age, cesspit, medieval ceramics, plant macro-remains analysis, pollen analysis, parasitological analysis, xylotomic analysis