LITERARISCHE IDENTITÄTSSUCHE. FRANZ KAFKA UND THOMAS MANN IN INTERKULTURELLER LEKTÜRE - Tošič, Miloš (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním tématem následující diplomové práce je demonstrace a vysvětlení kulturních standardů ve vybraných dílech literatury dvacátého století. Vzhledem ke studovanému oboru, byl výběr knih zaměřen především na česko-německý areál. Práce v sobě pojí dva prvky, jež byly součástí dosavadního studia, a sice interkulturní komunikaci a literaturu. Druhým cílem této práce je potvrzení či vyvrácení hypotézy, že napříč mezi kulturními standardy existuje jistá vzájemná souvislost. Tato diplomová práce se skládá celkem ze tří částí. První z nich se věnuje oboru Interkulturní komunikace a jejím hlavním pojmům. Dále následuje objasnění teorie kulturních standardů. V poslední části, kterou je také možno považovat za část praktickou, budou standardy analyzovány a vysvětleny na příkladech zvolených literárních děl.
LITERARY IDENTITY SEARCH. FRANZ KAFKA AND THOMAS MANN IN INTERCULTURAL READING
Keywords: interkulturní komunikace; Franz Kafka; Thomas Mann; Jaroslav Hašek; kulturní normy; intercultural communication; Franz Kafka; Thomas Mann; Jaroslav Hašek; cultural standards