Ústavní základy konfesního práva ČR - Klail, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá ústavněprávní ochranou svobody svědomí, náboženského vyznání a autonomie církví a náboženských společností (dále jen svobod). Práce vymezuje pojem a prameny konfesního práva. Práce podrobně vymezuje ústavněprávní rámec vymezených svobod v čl. 15 a 16 Listiny. Skutečnost, že konfesní právo není čistě teoretickou disciplínou, a to ani ve své ústavněprávní rovině, je nejlépe zřejmá z další kapitoly této práce, ve které se zabývám judikaturou Ústavního soudu ČR týkající se čl. 15 a 16 Listiny. Jedná se ve své podstatě o těžiště této práce, jejímž cílem bylo shromáždit a vystihnout základní obsah rozhodnutí Ústavního soudu, v nichž jsou výše uvedené články Listiny aplikovány. Rozhodnutí jsou přitom uspořádána podle svého obsahu a na základě jejich interpretace jsou učiněny návrhy na vylepšení stávající právní úpravy.
Constitutional basics of confession law of the Czech Republic
Keywords: konfesní právo; ústavní základy konfesního práva ČR; zákon o církvích č. 3/2002 Sb.; nálezy Ústavního soudu; vztah státu a církve; confession law; constitutional basics of confession law; law on churches Act. No. 3/2002; Constitutional Court decisions; relationship between the State and the Church