Dopad angličtiny na dnešní češtinu - Kovářová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vliv angličtiny na dnešní češtinu. Hlavním cílem této bakalářské práce je popsat vliv anglicismů na vznik dnešní češtiny, její slovní zásobu a každodenní užívání a automatizaci v české řeči. Analýza spočívá v kvantitativní metodě. Využívá dotazníkové šetření, které je složeno z otázek, které nám pomáhají prokázat vliv anglicismů na dospívající mládež navštěvující 8. a 9. třídu základní školy. Ti v dotazníku vyplňovali informace o významech anglicismů a jejich užívání v českém jazyce. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je literární rešerše a druhá část je praktická. Výsledky jsou publikovány v grafické a tabulkové podobě. Informace získané z dotazníkového šetření pomohly potvrdit/vyvrátit předem stanovené hypotézy.
The impact of English on today's Czech
Keywords: anglicismy; užívání anglicismů; znalost anglicismů; adaptace anglicismů; český jazyk; Anglicisms; use of Anglicisms; knowledge of Anglicisms; the adaptation of Anglicisms; Czech language