Spiritualita a supervize v charitativní a diakonické organizaci - Kovář, Vít (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této práce je představení spirituálních aspektů sociální práce a supervize v charitativní a diakonické oblasti praxe. Představení obecné podoby sociální práce a její ukotvení v legislativě a současná podoba, poté s odkazem na vybranou literaturu představuje charitativní a diakonické organizace jako takové, jaké mají historická východiska, specifika, hodnoty apod. Dále se zabývá samotnou spiritualitou, její definicí, vymezením a historickým vývojem. Konkrétně se zabývá představením křesťanské spirituality, které úzce souvisí právě s pohledem na spiritualitu ve vybraných oblastech praxe. Zabývá se křesťanskou spiritualitou v kontextu sociální. Dále pak zahrnuje křesťanskou spiritualitu v kontextu motivace sociálních pracovníků. Důležité v této práci je také postavení křesťanské spirituality přímo v charitativních a diakonických organizacích, jako takových. Další důležitou součástí této bakalářské práce je supervize. Obsahuje představení pojmu supervize a jejího vztahu k sociální práci. Z vybraných zdrojů poté uvádí, jakým způsobem probíhá supervize v charitativních a diakonických organizacích a vztahem mezi spiritualitou a supervizí. V poslední části hodnotí poznatky, které vyplívají z celkového obsahu práce.
Spirituality and supervision in charitable and diakonal organization
Keywords: spiritualita; sociální práce; charita; diakonie; supervize; křesťanská spiritualita; charitativní organizace; diakonická organizace; náboženství; církev; sociální služby; spirituality; social work; charity; diaconia; supervision; Christian spirituality; charitable organization; diaconal organization; religion; church; social services