Emise tuhých znečišťujících látek v chovu drůbeže - Janoušek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Ze zemědělské činnosti vzniká řada nebezpečných odpadů ovlivňující životní prostředí. Jedním z nich je prach produkovaný v živočišné výrobě, zejména ve stájových velkochovech. Emise prachových částic z objektů živočišné výroby má význam především pro nejbližší okolí stájí. Je předmětem konfliktů mezi farmáři a jejich sousedy. Zdrojem prachu ve stájových objektech jsou především krmiva (jemné částice upravených obilnin a usušených rostlin) odpadlé částečky kůže zvířat, krystalky moče a částice výkalů. Cílem této práce je zjistit koncentraci prachu ve velkochovech kuřat na maso. Dále cílem práce je porovnat BAT (Best Available Technique nejlepší dostupné technologie) technologie využívané ve stájích s referenčním dokumentem BREF (Integrated Pollution Prevention and Control - Integrovaná prevence a omezování znečištění). Měření probíhalo na farmě U lesa v Sudoměřicích u Bechyně a na drůbeží farmě v Horním Miletíně.
Emissions of particulate pollutants in poultry farming
Keywords: BAT; BREF; drůbež; prašnost; farma; BAT; BREF; poultry; dust; farm