Studium vlivu mykotoxinů na užitkovost a zdraví zvířat - Šnobrová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá mykotoxiny, jejich vlivem na zdraví a užitkovost hospodářských zvířat. Mykotoxiny jsou toxické sekundární metabolity produkované širokou škálou mikroskopických vláknitých hub. Jedná se především o mikromycety rodu Aspergillus, Penicillium a Fusarium. První část práce se zabývá historií, tvorbou a výskytem mykotoxinů v různých surovinách. Poté bude popsáno rozdělení mykotoxinů. Podstatnou část práce tvoří charakteristika jednotlivých mykotoxinů a jejich působení na prasata, skot a drůbež. Důraz je také kladen na preventivní opatření a možnosti eliminace mykotoxinů. V závěru práce je uvedena legislativa a limity.
The study of mycotoxin influence for animal productivity and health
Keywords: mykotoxiny; vláknité houby; zdraví; eliminace; mycotoxins; filamentary fungi; health; elimination