Připravenost předškolních pedagogů na integraci/inkluzi dětí s mentální retardací - Skalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce s názvem Připravenost předškolních pedagogů na integraci/inkluzi dětí s mentální retardací je ve své teoretické části rozdělena na tři hlavní kapitoly. První kapitola shrnuje poznatky o osobnosti dětí s mentální retardací. Druhá kapitola se věnuje výchově a vzdělávání dětí s mentální retardací a podrobněji přibližuje historické souvislosti v této oblasti. Poslední třetí kapitola teoretické části vysvětluje pojmy integrace a inkluze. Praktická část zobrazuje výsledky výzkumného šetření. Snažila jsem se zjistit, jestli se učitelé v běžných mateřských školách cítí být připraveni na inkluzi dětí s mentální retardací. Pro praktickou část jsem zvolila kvalitativní šetření. Pro sběr dat byly zvoleny polostrukturované rozhovory.
Preparedness pre-school padagogue for integration/inclusion of children with mental retardation
Keywords: Mentální retardace; integrace; inkluze; výchova a vzdělávání; předškolní pedagog; Mental retardation; integration; inclusion; upbringing and education; pre-school pedagogue