Specifika ošetřování muslimů v podmínkách ČR - Tančous, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma diplomové práce je: Specifika ošetřování muslimů v podmínkách ČR. V této práci jsme se zabývaly problematikou muslimských pacientů. Toto téma jsme zvolili, protože se nám zdálo velice zajímavé a aktuální. Dalším důvodem, pro který jsme si toto téma vybrali je fakt, že k islámu konvertuje mnoho Čechů a také proto, že do České Republiky přichází mnoho cizinců původem s muslimských zemí. Tito cizinci mohou přicházet za prací, studii nebo turistikou. Díky vzrůstajícímu počtu muslimů se s nimi můžeme častěji setkat i v nemocnici. A na zdravotnících je, aby zajistili holistickou ošetřovatelskou péči. Správným přístupem a určitými znalosti o islámu, lze zajistit kladný přístup i ze strany muslimů. Tato práce se skládá ze dvou hlavních částí teoretické a praktické. V začátku teoretické části je obecný úvod a úvod do základů multikulturního ošetřovatelství. Dále tato část obsahuje stručnou historii islámu od jeho počátků, historický vývoj v České Republice a základní informace o islámu. Tyto základní informace se týkaly 5 pilířů islámu, otázek denního života, problematiky jídla, rodiny, hygieny, oblékání a dalších. Na konci teoretické části je popsána etika v islámu, zajištění holistického přístupu k muslimskému pacientovi a rozdílnosti v edukaci muslimského a českého pacienta. Pro tuto práci byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním cílem bylo stanovení ošetřovatelských specifik, která jsou spojena s muslimskou vírou. Druhým cílem bylo vypracování edukačních a informačních listů. Praktická část se skládá z rozhovorů, které byly provedeny s muslimy žijícími v České Republice. Jednalo se o konvertované, ale i rodilé muslimy. Výstupem této diplomové práce jsou edukační listy pro zdravotnický personál a informační listy pro muslimské pacienty. Edukační listy by měly sloužit zdravotníkům, aby věděli, ve kterých oblastech je vhodné edukovat muslimského pacienta. Informační listy pomůžou muslimským pacientům v lepší adaptaci na nemocniční prostředí a orientaci v něm. Tento materiál mohou použít i v komunikaci muslimského pacienta se zdravotním personálem. Tyto listy mohou sloužit i běžnému pacientovi, protože obsahují obecné informace vhodné pro všechny pacienty. Součástí těchto informačních listů jsou i komunikační karty s česko-anglicko-arabským překladem.
Specifice of nursing muslims in conditions of the ČR
Keywords: islám; muslim; víra; specifika ošetřování; muslimský pacient; islam; muslim; belief; specificity attendance; muslim inmate